Skill deg ut i søknadsbunken med video
Video blir et mer og mer vanlig virkemiddel i jakten på drømmejobben. Hvordan går du fram for å skille deg ut fra mengden?
Mange av oss har etter hvert blitt vant til videointervjuer, eller digitale intervjuer, det siste året. Men hva med videosøknader? I en fersk amerikansk undersøkelse svarer kun 17 prosent at de har sett en videosøknad. Samtidig viser den samme undersøkelsen at det store flertallet arbeidsgivere er mottakelige for slike søknader. Har du prøvd det ut?
Videosøknader kan fungere veldig godt om du behersker formatet, og evner å vekke nysgjerrighet på riktig måte. Det er mer personlig, og gir deg muligheten til å vise deg fram på en helt annen måte enn hva som er mulig i en tradisjonell søknad. Video er imidlertid subjektivt, og kan oppfattes forskjellig fra arbeidsgiver til arbeidsgiver. Det kan derfor være lurt å bruke video som et supplement til den tradisjonelle søknaden.
Her har du noen praktiske videotips, både til søknad og intervju, som forhåpentligvis vil hjelpe deg med å skille deg ut fra mengden i en jobbsøkerprosess.
Tips til videosøknaden
Videosøknader gjør det mulig å få et inntrykk av søkerens personlighet, utstråling og energi, i stedet for å måtte nøye seg med bilde og tekst. Men du bør vite hva du gjør. Det er sjelden video fungerer godt nok alene, men som prikken over i’en kan det dytte deg et steg nærmere intervju.
Hvordan går du fram?
Videosøknader krever en god del forberedelser, og som regel lønner det seg å begynne med et enkelt manus. Start med å sette deg selv i arbeidsgiverens sko. Hva slags kompetansebehov har bedriften? Og hvorfor er din kjernekompetanse, erfaring og personlighet en god match? Introduser gjerne med en interessevekker, eller den ene tingen som skiller deg fra andre kandidater. Deretter bør du si noen ord om hvorfor nettopp denne jobben er attraktiv i dine øyne. Husk at historier fungerer bedre enn en oppramsing av kvalifikasjoner. Har du for eksempel ledet en økonomiavdeling gjennom en større endringsprosess? Fortell hvordan du gikk fram, og synliggjør styrkene (og kanskje også svakhetene) dine gjennom engasjerende historier. Avslutningsvis bør du oppfordre til en konkret handling, eller ha en tydelig «call to action», sånn at du gjør det så enkelt som mulig for mottakeren å følge opp. Små detaljer kan gi store utslag når det er mange om beinet.
Videosøknaden din bør være kort. Vi anbefaler en snutt på ett, eller maksimalt to, minutter. Videre må den være lett å spille av. Videofiler kan fort bli veldig store, og sender du over en fil som krever nedlasting er slaget tapt. Det beste er å bruke et verktøy som Vidyard, som tilgjengeliggjør det du har laget med et enkelt klikk.
Her er noen praktiske tips til videosøknaden:
- Kameraet på laptopen eller mobiltelefonen fungerer godt nok. Men en god mikrofon er viktig (lavalier-mikrofoner er gode og rimelige i pris)
- Sørg for godt og naturlig lys
- Skru av lydkilder som kan forstyrre
- Plasser kameraet i øyehøyde
- Tilpass kroppsspråk og tone til bedriften
Det finnes også andre videomuligheter i en jobbsøkerprosess. Blant annet ser vi at stadig flere legger til en video om seg selv på LinkedIn. Noen setter også sammen case studies, som belyser hvordan man har løst en oppgave i praksis. Uansett hva du gjør bør du tenke deg nøye om, og legge inn en god del timer til forberedelser. Og husk at for å skille deg ut fra mengden, med positivt fortegn, bør du tenke på video som ett av flere virkemidler du har til rådighet.