Hvordan unngå fallgruver ved lederrekruttering

https://5241322.fs1.hubspotusercontent-eu1.net/hubfs/5241322/bilder/blogg/BLOGG_5.jpg

Å rekruttere en ny leder er en av de mest kritiske beslutningene en organisasjon tar. Riktig leder kan løfte team, kultur og resultater – mens feil rekruttering kan få store, kostbare konsekvenser. Likevel gjentar mange virksomheter de samme feilene.

Anne Qvenild, leder for Executive i Fabi, gir her flere nyttige tips slik at du kan unngå de vanligste fallgruvene:

Uklarhet rundt rollen

En vanlig feil er at ledelsesrollen ikke er godt nok definert. Hvilket ansvar skal lederen ha? Hvilke mål skal oppnås? Og hva slags ledelsesstil er ønsket? Uten tydelige svar på disse spørsmålene er det vanskelig å finne rett kandidat. 

Tips: Start med en grundig kravprofil som beskriver både harde og myke ferdigheter, samt forventninger til lederrollen i akkurat din organisasjon. 

Overfokus på CV og erfaring 

Det er lett å la seg imponere av solide titler og lange merittlister. Men erfaring alene sier lite om en persons evne til å lede andre, motivere medarbeidere og bygge kultur. 

Tips: Vurder kandidatens personlige egenskaper, verdier og evne til å passe inn i organisasjonskulturen – ikke bare hva som står på papiret. 

Forveksling av faglig dyktighet med lederpotensial 

Å forfremme den beste fagpersonen til leder er en klassiker – men det er langt fra alltid den beste løsningen. Mange dyktige fagfolk trives dårlig i lederroller, eller mangler den nødvendige interessen for mennesker og utvikling. 

Tips: Spør eksplisitt om motivasjonen for å lede, og test lederkompetanser separat fra fagkompetansen. 

Ustrukturert rekrutteringsprosess 

Mange ledere ansettes på «magefølelse» etter uformelle samtaler. Problemet er at det gir rom for bias og tilfeldigheter. 

Tips: Bruk strukturerte intervjuer, caseoppgaver og gjerne testverktøy for å sikre objektiv og rettferdig vurdering. 

Manglende involvering 

Når lederrekrutteringer skjer i det stille og kun i toppledelsen, kan det skape motstand i organisasjonen. Det handler både om tillit og forankring. 

Tips: Involver nøkkelpersoner og teamet som den nye lederen skal jobbe med. Det gir verdifulle innspill og skaper eierskap. 

Hastverk i prosessen 

Tidspress er en risikofaktor i enhver rekruttering. Når behovet er akutt, kan det være fristende å ta snarveier – men det er sjelden smart. 

Tips: Prioriter en grundig prosess – det koster mer å måtte gjøre rekrutteringen på nytt. 

Svak onboarding 

En god rekruttering kan likevel gå galt hvis ikke oppfølgingen er på plass. Uten en god onboarding står lederen i fare for å feile – uavhengig av kompetansen som ble vurdert i rekrutteringsprosessen. 

Tips: Sørg for at den nye lederen får en tydelig introduksjon til kultur, mål og forventninger – og oppfølging i startfasen. 

Oppsummert 

En god lederrekruttering handler om mer enn å finne en flink person – det handler om å finne rett person til rett rolle, i rett organisasjon. Med tydelige forventninger, strukturerte vurderingsverktøy og god involvering, øker sjansen for å lykkes betydelig. 

 

 

Relaterte artikler

Hva kjennetegner god ledelse?

God ledelse er i endring. Vi står midt i en tid preget av teknologiske skift, økende kompleksitet og nye krav

Slik bygger du et fremtidsrettet styre

Styrer i norske virksomheter står overfor et økende press. Økt kompleksitet, raske endringer og skjerpede