Fem steg til et godt søknadsbrev

https://f.hubspotusercontent20.net/hubfs/5241322/tips-til-s%C3%B8knadsbrev.jpg

Små justeringer i søknadsbrevet kan gjøre en stor forskjell. I dette innlegget gir vi deg råd og inspirasjon til hvordan du skiller deg ut i mengden.

Søknadsbrevet er gjerne det første inntrykket arbeidsgiveren får av deg. Et godt søknadsbrev kan være tungen på vektskålen, og det første steget på reisen mot drømmejobben. Tenk derfor nøye igjennom hva du skriver. Og kanskje vel så viktig, still deg selv noen spørsmål før du går i gang:

  • Hvorfor søker jeg akkurat denne stillingen?
  • Har jeg det som trengs for å løse arbeidsoppgavene?
  • Er jeg en god match for arbeidsgiveren?

Når vi mottar søknader er vi opptatt av å se etter hvordan kandidatene og arbeidsgiveren passer sammen. Ikke bare kompetansemessig, men også med tanke på personlige egenskaper, holdninger og verdier. En god utdannelse, og noen sterke navn på CV-en, tar deg sjelden over mållinjen alene.

Det å skrive en en god jobbsøknad er en prosess, og prosessen bør starte med at du setter deg selv i arbeidsgiverens sko. Hva er det som skal løses av oppgaver og utfordringer?

 

Identifiser arbeidsgiverens behov

All god kommunikasjon starter med kartlegging av målgruppens behov, og innsalget av deg selv som jobbsøker er ikke noe annerledes. Før du begynner å skrive bør du ha klart for deg hva arbeidsgiveren trenger. Selv om det kan være fristende å sende den samme søknaden til mange arbeidsgivere, er det absolutt ikke å anbefale. Søknaden bør tilpasses hver enkelt virksomhets behov og vise at du har en god forståelse for stillingen du søker på.

Treffer du ikke på behovene, vil du neppe bli lagt merke til av arbeidsgiveren.

Vi anbefaler derfor at du leser stillingsannonsen nøye. Det er disse arbeidsoppgavene du skal løse. Kanskje søker du jobb som økonomisjef? Da stilles det krav til å sette seg grundig inn i virksomheten og hvor den er på vei. Kanskje man er inne i en vekstfase, og vurderer internasjonal ekspansjon? Da kan det telle positivt om du har erfaring med emisjoner, oppkjøp og internasjonal arbeidskultur.

 

Fortell om motivasjonen din for å søke

Er det en viktig ting vi ser etter når vi går gjennom søknader, så er det motivasjonen for å søke. Det er viktig å få frem hva som engasjerer deg med stillingen og hvilke evner du har som gjør deg til den rette kandidaten.

Fremhev også hva som motiverer deg på arbeidsplassen. Hva skal til for at du presterer ditt aller beste? Hva er det som inspirerer deg? Den britisk-amerikanske forfatteren Simon Sinek har inspirert mange med sin bestselger Start with Why, og her er det mye verdifull læring. Tenk nøye gjennom hvorfor du søker stillingen. Jo tydeligere dette kommer fram, jo nærmere er du drømmejobben.

 

Bevis at du er en god match

Matching handler ikke bare om formell kompetanse og faglig bakgrunn. Få også fram personlige egenskaper i søknadsbrevet. I Fabi legger vi vekt på å finne mennesker med god kulturell match når vi rekrutterer. Formelle kvalifikasjoner har mye å si, men det vil aldri være tilstrekkelig dersom kandidatens verdier og preferanser ikke samsvarer med arbeidsgiverens organisasjonskultur. For å hjelpe oss med denne jobben bruker vi det DNV-sertifiserte testverktøyet fra Aon Assessment (tidligere Cut-e).

 

Fatt deg i korthet

«Dette brevet ble lengre enn vanlig fordi jeg ikke hadde tid til å skrive kortere», uttalte en gang den franske filosofen og matematikeren Blaise Pascal. Det er det mye sannhet i. Det er mer tidkrevende å fatte seg i korthet, men samtidig er det også det som kreves av en god jobbsøknad. Vi anbefaler at du gjør søknaden kort og konsis, og at den ikke overskrider én side.

Detaljer om utdanning og arbeidserfaring hører hjemme i en CV, så det er ikke nødvendig å gjenta dette i søknadsbrevet. Gå heller rett på sak, og unngå alt som ikke bidrar til å styrke argumentasjonen for at nettopp du bør kalles inn til intervju. Det er også lurt å styre unna selvfølgeligheter som at «du gjerne kommer på intervju». Det er mye bedre å avslutte med noe som vekker ekstra nysgjerrighet.

Siste inntrykk

Avslutningen er det siste inntrykket du etterlater deg. Hva kan du tilby som skiller deg fra andre kandidater? Avslutningen skal ikke være en overordnet oppsummering, men heller et par korte setninger som trekker fram ditt mest sentrale salgspoeng.

Lykke til med jobbsøknaden!

Relaterte artikler

Hvorfor snakker vi ikke mer om aldersmangfold i arbeidslivet?

Det snakkes for lite om aldersmangfold i arbeidslivet. I stedet er det slik at jo eldre du er, jo

Hva kjennetegner en god CFO?

Den nye CFO-rollen krever både teknologiforståelse, kommunikasjonsferdigheter, og evnen til å tenke utenfor

Treffsikkert og rettferdig med gode rekrutteringstester

Rekrutteringstester bidrar ikke bare til bedre resultater for kundene våre, men også til en rettferdig