Slik får du tak i de beste kandidatene innen økonomi og ledelse

https://f.hubspotusercontent20.net/hubfs/5241322/bilder/blogg/employee%20branding/employee-branding.jpeg

Kompetansekravene på arbeidsplassen øker, og det blir stadig vanskeligere å få tak i den spesialistkompetansen du trenger. Hvordan kan du skille deg ut i mengden, og få tak i de aller beste kandidatene?

Norge mangler kvalifisert arbeidskraft, og kanskje spesielt IT-kompetanse, viser en rapport Kompetanseutvalget la fram i februar. Dette bekreftes av Abelias siste omstillingsbarometer, som viser at Norge er en nasjon med generalister sammenliknet med andre avanserte økonomier. Vi rangeres faktisk på bunn når det kommer til spesialistutdannelser.

Finansbedrifter melder om vansker med å rekruttere kandidater innenfor IT-sikkerhet, og selv merker vi økt etterspørsel etter spesialister i skjæringspunktet mellom økonomi og IT. Denne ubalansen mellom tilbud og etterspørsel gjør at det blir stadig vanskeligere å få tak i den spesialistkompetansen du trenger.

I Fabi har vi 25 års erfaring med rekruttering og utleie av høykompetanse innenfor økonomi, finans og digital. Noe vi ser tydelig er at rekrutteringsjobben i dag krever en langt mer aktiv tilnærming enn den gjorde for bare noen få år siden. Her er våre beste tips til hvordan du lykkes i dagens marked.

Tilbud Fabi

 

Ta employer branding seriøst

Når du skal rekruttere er det viktig å starte i eget hus. Skiller du deg ikke ut som en attraktiv arbeidsgiver, vil du tape kampen om de beste hodene. Den vedvarende kompetanseknappheten gjør at bedrifter i mindre grad enn før kan kjøpe den kompetansen de trenger. I stedet handler mye om å selge arbeidsplassen sin til de beste kandidatene. Du må profilere deg på en måte som gjør at de riktige kandidatene faktisk ønsker å jobbe for deg. 

Hvilket formål har bedriften din? Hvilke verdier forsøker du å etterleve? Og hva er bedriftens visjon, eller ledestjerne, som alle jobber mot? Dette er det viktig å være tydelig på om du skal kapre de beste kandidatene. Tall fra Digital Marketing Institute viser at 69 prosent av arbeidssøkere mest sannsynlig vil søke på en jobb dersom arbeidsgiveren aktivt jobber med arbeidsgiverprofilering. Andre studier viser at et sterkt employer brand kan gi deg 50 prosent flere kvalifiserte søkere. Et bevisst forhold til employer branding kan med andre ord gi store positive utslag på bunnlinjen, med lavere rekrutteringskostnader og raskere rekrutteringsprosesser. 

Et employer brand omfatter både rasjonelle og emosjonelle sider ved en jobb. Sistnevnte kan handle om alt fra faglig utvikling, personlig vekst eller muligheten til å forbedre samfunnet. Det viktigste for norske arbeidstakere når de skal velge arbeidsgiver er et godt arbeidsmiljø, viser den siste undersøkelsen fra Universum. Det er det viktig å ha i bakhodet når du skal jobbe med omdømmet.

 

Vær ute i god tid

En god rekrutteringsprosess starter gjerne med en grundig analyse av hva slags kompetanse du trenger. Deretter må du kartlegge markedet, identifisere aktive og passive kandidater, og basert på runder med intervjuer, ferdighetstester og referansesjekker ta det riktige valget. En god rekrutteringsprosess er tidkrevende. Og det skal den være. En feilansettelse kan koste bedriften din flere årslønner

Selve rekrutteringsprosessen tar en måned eller to. I tillegg kommer kandidatens oppsigelsestid, så det går fort fem måneder før vedkommende er på plass. Det er derfor viktig å være ute i god tid om du skal få tak i rett person.

Det kan også være en god investering å sette av litt ekstra tid i forkant av rekrutteringsprosessen. I tillegg til å tenke nøye gjennom hva slags kompetanseprofil du trenger, er det viktig å definere en personlighet som er best mulig match med arbeidsmiljøet ditt. Denne ekstra innsatsen vil gi deg et mye bedre beslutningsgrunnlag.

 

Sats på dem som ikke har A4-bakgrunn

I Fabi er vi opptatt av inkluderende rekruttering. Døren skal stå åpen for alle. Fordelene med mangfold på arbeidsplassen, enten det dreier seg om kjønnsfordeling, alder eller etnisitet, er veldokumenterte. I en studie gjort av McKinsey, viser det seg at bedrifter i øvre kvartil for etnisk mangfold har 35 prosent større sannsynlighet for høyere økonomisk avkastning enn gjennomsnittet.

Mangfold er god butikk. Men det er så mye mer enn det. Du risikerer å gå glipp av de beste kandidatene om du ikke viser åpenhet og ydmykhet i rekrutteringsprosessen. Vår erfaring er at de beste kandidatene ofte kan være mennesker som ikke har den typiske A4-bakgrunnen. Det er alltid en historie som skjuler seg bak et «hull» i CV-en, og den kjenner du ikke til før du faktisk tar en prat med vedkommende. Kanskje det viser seg at den aller beste kandidaten ikke kommer fra et av de tradisjonelle studiestedene? Eller kanskje oppvekstvilkår eller familiesituasjonen kan forklare retningen på en gitt karrierevei? 

Sats også på dem som ikke har A4-bakgrunn. Det kan vise seg å være en lønnsom investering for bedriften din.

 

Vær rask og profesjonell gjennom hele prosessen

De beste kandidatene går ikke uten jobb over lengre tid, og handler du ikke raskt nok kan du risikere å miste førstevalget underveis i prosessen. Alle kandidater søker flere jobber parallelt, og en treg prosess kan i verste fall vippe avgjørelsen i konkurrentenes favør. Mange tror kanskje at prosessen er avsluttet så snart de har bestemt seg, men den som sitter på andre siden av bordet er ikke sikret før avtalen er signert. I Fabi etterstreber vi derfor alltid å gi alle kandidater raske tilbakemeldinger underveis i prosessen.

Glem heller ikke at gode kandidater sitter på et personlig nettverk bestående av andre gode kandidater. Det er således viktig at hele prosessen oppleves som positiv. En svak rekrutteringsprosess fører ikke bare til at mange kandidater vil styre unna bedriften din ved en senere anledning. Svake rekrutteringsprosesser kan også gi deg en reell omdømmeskrell.

I Fabi kan vi bistå deg med både rekruttering og utleie av spesialistkompetanse. Med et nettverk bestående av 15.000 kandidater innenfor økonomi, finans og digital, hjelper vi bedrifter hver dag med å finne de aller beste kandidatene. Våre kvalitetssikrede rekrutteringsprosesser sparer deg for verdifull tid, og gjør at du kan bruke mer ressurser på kjernevirksomheten.

Tilbud Fabi

Relaterte artikler

Hva kjennetegner en god CFO?

Den nye CFO-rollen krever både teknologiforståelse, kommunikasjonsferdigheter, og evnen til å tenke utenfor

Treffsikkert og rettferdig med gode rekrutteringstester

Rekrutteringstester bidrar ikke bare til bedre resultater for kundene våre, men også til en rettferdig

Disse 9 rekrutteringstrendene bør du følge med på i 2022

Hva er det viktigste som skjer innen rekruttering og bemanning akkurat nå? Vi har sett nærmere på 9 viktige